François de Voltaire



François de Voltaire levde i Frankrike mellan år 1694 och 1778. Voltaire uppfostrades i en välbärgad borgarfamilj, då hans pappa arbetade som notarie. Hans mamma gick bort när han var sju år gammal och uppfostrades därför endast av sin pappa. Redan i tidig ålder skolades Voltaire genom sin pappas liberala ideologier till att kritisera samhället.

Voltaire studerade fram tills att han fyllt sexton år, då han bestämde sig för att förverkliga sin dröm som författare. Voltaire skrev ett flertal verk där han framförallt kritiserade samt motarbetade den katolska kyrkans makt, adelns privilegier, vidskepelser och fanatism.

De noveller, romaner, dikter samt pjäser Voltaire producerade under sin livstid ledde tillslut till att han blev förvisad från huvudstaden Paris, då adeln vid makten blev alltför provocerade av hans idéer. Voltaire fortsatte dock sitt uppror genom allt fler kritiserande litterära verk. Men när han väl återvände till Paris så blev han fängslad i Bastiljen i ett flertal månader. Det var vanligt förekommande för en frispråkig person som Voltaire att ständigt behöva befinna sig på landsflykt, då de åsikter som upplysningsfilosofier framförde vanligtvis resulterade i åtal.

Men trots Voltaires turbulenta liv så slutade han aldrig att kämpa för gemene mans rätt till yttrandefrihet samt religionsfrihet. Han var en liberal frihetskämpe som har lämnat spår efter sig i dagens samhälle. De tankar och idéer som Voltaire försökte föra fram till debatt (och lyckades med mestadels) under 1700-talet har format hur vi ser på samhällen idag, både på lokal samt global nivå. Idag anses det vara självklart i de flesta länder att alla människor i ett samhälle har lika stor relevans bakom sina åsikter samt att alla ska få möjlighet att förmedla den, dock finns det undantag i bland annat u-länder där utvecklingen inte skett lika snabbt. Dessa tankar som vi idag upplever givna i västvärlden, var inte det innan filosofer som Voltaire, Locke, Rousseau och Montesquieu insåg deras betydelse.

Den problematik som Voltaire uppfattades mest skeptisk mot var kyrkans makt över folket. Voltaire beskrev frekvent i sina verk den katolska kyrkan med sarkastisk ton och nedvärderade på tjänstemännen. Voltaire ansåg att varje enskild individ borde utnyttja sitt eget förnuft istället för att slavist lyssna på utslitna uppmaningar som kom både från kyrkans samt statens håll. De normbrytande idéer som Voltaire tillsammans med de andra filosoferna lyfte fram angående de liberala aspekterna, bidrog sedan till att Franska revolutionen bröt ut och feodalismen föll så småningom. Människor var trötta på att leva förtryckt under enväldig monarker, utan insåg nu med hjälp av upplysningsfilosofierna att de förtjänade bättre levnadsvillkor, där frihet var en drivande faktor. Franska revolutionen samt amerikanska frihetskriget, som båda ledde till reformer, är konkreta konsekvenser av de samhällsidéer som filosofer som Voltaire gav upphov till.

Referenser:
http://www.ne.se/francois-de-voltaire
http://xn--digilr-fua.se/so-biblioteket/historia/texter/1700-talet/pdf001461
http://www.historiesajten.se/visainfo.asp?id=220
Samband Historia, Ericsson, Hansson, Bonniers Utbildning AB, första upplagan 2009, s. 219
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0