Jean-Jacques Rousseau



Rousseau var en schweizisk-fransk författare, politiskt filosof och självlärd kompositör, som vekade under upplysningen. Han föddes i Genève 28 juni år 1712 och dog i Ermenonville, Oise 2 juli år 1778. På 1750-talet gav han ut två skrifter där han kritiserar kyrkan, upplysningsfilosofin och de förmögna. Rousseau menade att människan egentligen är god men att samhället, vetenskaperna och konsterna har förstört henne. I Rousseaus böcker skriver han om att barn ska utvecklas utifrån sin egen personlighet och sina egna behov. Han skriver även om hur man bör organisera staten för att varje människa ska få så stor trygghet och så stor frihet som möjligt. Rousseaus tankar har haft stort inflytande på bland annat barnuppfostran. Dessutom fick flera av hans idéer betydelse för franska revolutionen.

Eftersom folket skall lyda lagarna bör också folket skriva lagarna. Målet för varje lagstiftningssystem är, enligt Rousseau, frihet för varje medborgare och jämlikhet så att ingen medborgare är så rik så att han kan köpa en annan medborgare och ingen så fattig att han tvingas sälja sig. Den verkställande makten skall utses genom val. Det är det bästa sättet, enligt Rousseau.

Rousseaus moder dog nio dagar efter hans födelse på grund av komplikationer under förlossningen. Rousseau höll själv på att dö vid förlossningen. Hans fader, en urmakare med franskt ursprung, övergav honom när han var tio år för att undvika ett fängelsestraff. Han togs om hand av en pastor, M. Lambercier. Efter åtta år lämnade Rousseau Genève.

Efter ett antal år flyttade Rousseau till Paris och blev vän med och levde hos Thérèse Levasseur. Rousseau påstod att hon bar fem av hans barn. Dessa skickades direkt efter sin födsel till ett sjukhus för hittebarn, där de förmodligen dog. De här händelserna blev senare mycket genanta för Rousseau då han blev känd som uppfostringsteoretiker och pedagog. Händelserna användes ofta av hans motståndare, bland annat Voltaire, i attacker mot honom och hans läror. Voltaire avskydde Rousseau som pesten eftersom att de stod på olika sidor och hade olika åsikter.

Referenser:
http://www.ne.se/enkel/jean-jacques-rousseau
http://www.filosofer.se/rousseau.html
Samband Historia, Historia Plus, Bonniers, Niklas Ericsson och Magnus Hansson, Första upplagan, 2009.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0