John Locke


Locke föddes 29 augusti 1632 och dog 28 oktober 1704. Han var en engelsk filosof och politisk tänkare vars idéer fått avgörande betydelse både för empirismen i filosofin och liberalismen i politiken. Han menade att människan är god och vill handla moraliskt. Han tyckte att makthavarna ska sträva efter att skapa frihet, rättvisa och trygghet åt medborgarna.

Han var en av empirismens anhängare och förde över detta tänkande också på människan, han menade att människan föddes som ett oskrivet blad, som fylldes i med hjälp av erfarenheter.
Empirism var en inriktning som betonade att man kan få kunskap genom erfarenheter, till exempel genom observationer och experiment. Han nekar att man föds med kunskap, att nyfödda barn inte kan veta något om hur man räknar matematik eller Guds existens.

John Locke var inte bara upplysningens huvudperson på de brittiska öarna, utan hans idéer inspirerade också Voltaire som anammade hans filosofi samt Montesqieu tog upp hans maktdelningslära. I ett bredare samhällssammanhang framstår han som inspirationskälla till många av de liberala politiska idéerna, son frihet, jämlikhet och tolerans.

Referenser:

http://www.ne.se/kort/john-locke

www.filosofer.se/locke.html

Samband Historia, Historia Plus, Bonniers, Niklas Ericsson och Magnus Hansson, Första upplagan, 2009.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0